tisdag 22 februari 2011

Det ballar ur i Afrika och Arabiska halvön....

Den uppmärksamme har ju kanske märkt av det pågående frigörandet av diktaturer kring Afrika och den Arabiska halvön den senaste tiden. Senast i raden av ifrågasatta diktatorer är den Libyske Mohammar El Khaddafi, sittande på en enväldig makt sedan 1969. Härligt när folket äntligen tar modet till sig och reser sig mot överheten och trotsar kulor och krut för sin sak. Vi har ju sett det förr i ett antal länder, men där det ändå kan gå käpprätt åt helvete när en ny "folkvald på sitt eget sätt" president/diktator kommer fram i ljuset. Modigt av de två stridspiloter som istället för att bomba skiten ur sitt folk som ordern löd, drog i väg med Mig planen till Malta och begärde politisk asyl och drack kaffe istället. Sånt gillas.. Såg förresten att Jemen är på g också. Finns det något land i tex Afrika som inte haft någon konflikt de senaste 20 åren? troligtvis inte. Mina fyra starkaste kandidater till folkligt uppror detta året kommer att bli:

  1. Nordkorea, för att folket där inte vet hur det är att leva som fria viljor med mänskliga rättigheter, mat för dagen och med en stor bubbla runt landet där ingen information får vare sig komma ut eller in, så till vida att om det inte rör sig om Kim jong Il i positiva ordalag. Men de nyheterna skapar han själv ändå. Får väl hoppas att folket reser sig när han dör och sonen skall ta över (som för övrigt är ganska talande för en diktatur).
  2. Vitryssland, Aleksandr Lukasjenko styr sitt folk med järnhand i gammal sann tyrannianda likt Josef Stalins gamla mönster med en sinnesstäning som skulle kunna få vem som helst att lägga benen på ryggen.
  3. Iran, Mahmod Ahmadinejad folkligt vald 2 ggr om i tvivelaktiga val, finns det verkligen människor som frivilligt vill stå under hårt förtryck? Myndigheterna upprätthåller hårda inskränkningar i yttrande-, förenings- och mötesfriheten. Man fängslar människorättsaktivister. Tortyr och misshandel av fångar förekommer. Iran hör till de länder som tillämpar avrättning, även för personer under 18 år. Iran strävar efter att bli en stor kärnvapenstat som kan radera bort sina fiender med ett "knapptryck", sämst ligger Israel till då Ahmadinejads hat mot judar inte känner några gränser.
  4. Burma, Militärregim sedan många år tillbaks, ett av världens fattigaste länder med heroin som största exportvara. Många konflikter genom åren och är väl mest känt för att Aung San Suu Kyi blir satt i husarrest så fort det hettar till i landet.

En het bubblare kan ju vara Kina, men frågan är om kan ta sig in på listan i år, vi får se....

Inga kommentarer: